Ηλεκτρολογική ενημέρωση

Ηλεκτρολογική ενημέρωση

Γειώσεις και αντικεραυνική προστασία

Τα φαινόμενα υπερτάσεων είναι συχνά εκείνα που ευθύνονται για βλάβες σε ευαίσθητες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές. Οι υπερτάσεις οφείλονται τόσο σε εξωτερικές αιτίες όπως οι κεραυνοί, όσο και σε αιτίες που σχετίζονται με την ίδια την ηλεκτρική εγκατάσταση όπως η ζεύξη ή η απόζευξη μεγάλων ηλεκτρικών φορτίων.

Οι συνέπειες των κεραυνών μπορούν επίσης να επεκταθούν στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών και υπολογιστών. Ο κεραυνός μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες με αυτά τα δίκτυα: τηλέφωνα, modem, υπολογιστές, server, κ.λπ.

Για την προστασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, η εταιρεία μας, μετά από μελέτη του χώρου και των συνθηκών, αναλαμβάνει την κατασκευή και την εγκατάσταση συστημάτων γείωσης και αλεξικέραυνων.

Συστήματα ασφάλειας και επιτήρησης χώρων (CCTV κλπ)

Σήμερα, η ανάγκη για ασφάλεια και προστασία, τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επιχειρηματικές δραστηριότητες έχει γίνει πλέον σημαντική. Με την πραγματική αίσθηση ασφάλειας δεν διαταράσσεται αλλά διασφαλίζεται η αρμονία της υγιούς καθημερινότητας και της κοινωνικό-οικονομικής ευημερίας.

Συναγερμοί

Τα συστήματα συναγερμού που χρησιμοποιούμε , είναι τελευταίας τεχνολογίας από τα πλέον σύγχρονα , με τις αυστηρότερες διεθνείς προδιαγραφές, προσφέροντας σιγουριά και αξιοπιστία.

Στην κεντρική μονάδα του συναγερμού συνδέονται όλα τα παρελκυόμενα που χρειάζονται για να ”καλυφθεί” αποτελεσματικά ο χώρος π.χ. ραντάρ, παγίδες.

Προσφέρουμε:

● Προσεκτική μελέτη του συστήματος για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του κάθε χώρου.

● Εγκατάσταση από εξειδικευμένους τεχνικούς με απόλυτο σεβασμό στις προδιαγραφές των κατασκευαστών.

● Συντήρηση και τεχνική υποστήριξη που να εξασφαλίζει την αδιάλειπτη λειτουργία και αποτελεσματικότητα των συστημάτων.

● Αναγνωρισμένη ποιότητα προϊόντος που διασφαλίζεται αφ ενός επίσημα με βάση διεθνείς προδιαγραφές ( UL, ISO κ.λ.π.) αφ ετέρου ανεπίσημα με βάση τους ικανοποιημένους χρήστες των συγκεκριμένων υλικών.

Πυρασφάλεια και πυρανίχνευση

Τα συστήματα πυρανίχνευσης ανιχνεύουν τα προϊόντα της καύσης από τα πρώτα τους στάδια και παρέχουν έγκαιρη ειδοποίηση. Η μελέτη και η εγκατάσταση ενός συστήματος πυρανίχνευσης, γίνεται πάντα από εξειδικευμένο προσωπικό και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία προληπτικής πυροπροστασίας που αναφέρεται στο είδος και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώρου που θέλουμε να προστατεύσουμε.

Ανάλογα με τον τρόπο που είναι κατασκευασμένος να ελέγχει και να δέχεται πληροφορίες ο κεντρικός πίνακας από τα αισθητήρια πυρανίχνευσης και
τα μπουτόν αναγγελίας φωτιάς, τα συστήματα πυρανίχνευσης χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:
Α. Συστήματα ΣΥΜΒΑΤΙΚΗΣ Πυρανίχνευσης

Β. Συστήματα Πυρανίχνευσης ΣΗΜΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ.

Οι αυτόνομοι πυρανιχνευτές (self – contained fire detectors) έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τους πυρανιχνευτές που συνδέονται σε ένα σύστημα πυρανίχνευσης.

Ανιχνεύουν τα προϊόντα της καύσης από τα πρώτα τους στάδια.

Τροφοδοτούνται συνήθως από μία αλκαλική μπαταρία των 9V, ή και κατευθείαν από το δίκτυο της ΔΕΗ.

Όταν ενεργοποιηθούν, ενημερώνουν οπτικά και ηχητικά για την κατάσταση του χώρου που βρίσκονται με την βοήθεια των σειρήνων που διαθέτουν.

Πολλές φορές οι αυτόνομοι πυρανιχνευτές έχουν ενσωματωμένα μηνύματα προειδοποίησης και ενημέρωσης για την απομάκρυνση των ατόμων μέσο των οδών διαφυγής.

Κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης

Εγκαθιστώντας ένα κλειστό κύκλωμα εικόνας μπορείτε να παρακολουθείτε οποιοδήποτε χώρο θέλετε μέσα και έξω από το σπίτι ή το κατάστημά σας.
Υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης παρακολούθησης πολλών χώρων σε μία οθόνη (μόνιτορ) καθώς και καταγραφή εικόνας και ήχου μέσο βίντεο.

Τα συστήματα παρακολούθησης μέσο κλειστού κυκλώματος εικόνας είναι ισχυρά εργαλεία για την ασφάλεια ή την εποπτεία και χρησιμοποιούνται ευρέως σε χιλιάδες εφαρμογές από πολύ απλά (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα κλπ) έως σύνθετα συστήματα (βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αεροδρόμια κλπ.) αφού είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η χρησιμότητά τους για την υψηλής αξιοπιστίας και πρακτικότητας επιτήρηση.

Τα κλειστά κυκλώματα εικόνας αποτελούνται από κάμερες, μόνιτορ, συσκευές πολυπλεξίας και καταγραφικά για επαγγελματική χρήση, τα οποία τοποθετούνται στους χώρους σας και καλύπτουν την οπτική επιτήρηση εσωτερικά και εξωτερικά παρέχοντας υψηλή ασφάλεια. Είναι κατάλληλα για βιομηχανίες και επιχειρήσεις.

Η Ηλεκτρολογική-express στα πλαίσια της συνεχούς ανάπτυξης μπορεί να δώσει εξειδικευμένες λύσεις, γύρω από τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας, παρακολούθησης και μετάδοσης δεδομένων ξεχωρίζοντας στην ευελιξία και στην προσαρμοστικότητα.

Φωτισμοί

Ο φωτισμός θεωρείται ως μια βασική ανάγκη, είναι ένα στοιχείο το οποίο επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα που έχουμε να αντιληφθούμε το περιβάλλον και τον χώρο στον οποίο ζούμε. Ο ποιοτικός φωτισμός επηρεάζει επίσης την διάθεσή μας και κάποιες φορές και τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε μέσα σε κάποιους χώρους. Τα σύγχρονα συστήματα φωτισμού μπορούν να εμπλουτίσουν την ποιότητα της ζωής μας. Καθώς όμως υπάρχουν αμέτρητες επιλογές φωτιστικών και διαφορετικοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη (φυσικός φωτισμός περιοχής, το είδος της δόμησης, τα σημεία που επιθυμούμε να φωτίσουμε) είναι αναγκαίο να εκπονηθεί μία μελέτη φωτισμού.

Σε συνεργασία με τον πελάτη και εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο , παρέχουμε μελέτη φωτισμού.

U.P.S.

Το UPS, αρχικά των λέξεων Uninterruptible power supply (Αδιάλειπτη παροχή ενέργειας), είναι μια συσκευή που παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Πολλές φορές ασφαλίζει τις συσκευές που είναι συνδεδεμένες από υπερτάσεις ή χαμηλές τάσεις, ενώ σε μερικές περιπτώσεις “φιλτράρει” το ρεύμα έτσι, ώστε να έχει την σωστή συχνότητα (50 Hz – 60 Hz). Το UPS έχει ως σκοπό την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την έναρξη μιας βοηθητικής γεννήτριας, μέχρι να έρθει το ρεύμα ή μέχρι να γίνει ασφαλής τερματισμός των συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε αυτό.

Τα UPS συνήθως χρησιμοποιούνται για την προστασία ηλεκτρονικών υπολογιστών, server, τηλεφωνικών κέντρων κ.α , στους οποίους ο απότομος τερματισμός θα μπορούσε να προκαλέσει ζημίες, απώλεια δεδομένων ή και καταστροφή υποσυστημάτων. Τα UPS διαφέρουν σε μέγεθος, από κάποια μικρά που μπορούν να υποστηρίξουν έναν οικιακό υπολογιστή (200VA) έως πολύ μεγάλου μεγέθους με δυνατότητα να τροφοδοτήσουν ολόκληρους server (Με ισχύ μερικά KVA).

Τα UPS προστατεύουν τις συνδεδεμένες σε αυτά συσκευές από τα εξής προβλήματα:

Διακοπή Ρεύματος: Πλήρης απώλεια τάσης που μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε εξοπλισμό ιδίως όταν συνοδεύεται απο χαμηλές ή υψηλές τάσεις.
Στιγμιαία χαμηλή τάση: Προκαλεί τρεμόπαιγμα στα φώτα και, ορισμένες φορές, επανεκκίνηση σε υπολογιστικά συστήματα.
Στιγμιαία υψηλή τάση: Προκαλεί φθορά και ζημιές στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Υπόταση: Χαμηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος (κάτω απο 210 V). Υπερθερμαίνει τους ηλεκτροκινητήρες.
Υπέρταση: Υψηλή τάση ηλεκτρικού ρεύματος (άνω των 260 V). Μπορεί να καταστρέψει τους λαμπτήρες και προκαλεί ζημιές σε ηλεκτρονικό εξοπλισμό

Αυτοματισμοί

Οι εγκαταστάσεις κίνησης (Βιομηχανικές εγκαταστάσεις) έχουν σκοπό τη συνεχή τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα όλων των τμημάτων και των μηχανημάτων (κινητήρας). Ανάλογα με τις απαιτήσεις επιλέγουμε τον ηλεκτροκινητήρα και ανάλογα με τις απαιτήσεις σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε το σύστημα ελέγχου.

Σύστημα τροφοδοσίας

Σύστημα τροφοδοσίας εννοούμε την ηλεκτρική εγκατάσταση του κινητήρα και των βοηθητικών εξαρτημάτων.

Σύστημα ελέγχου

Σύστημα έλεγχου εννοούμε τις διάφορες λειτουργίες του κινητήρα όπως:εκκίνηση, επιτάχυνση, ρύθμιση ταχύτητας, προστασία, αναστροφή, σταμάτημα, κ.λ.π.. Κάθε κομμάτι εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε για να ρυθμίσουμε ή να ελέγχουμε τις λειτουργίες μιας μηχανής ή ενός κινητήρα, ονομάζετε στοιχείο ελέγχου.

Δομημένη καλωδίωση

Μία εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης αποτελείται από ένα σύνολο καλωδίων και υλικών (πρίζες , κατανεμητές, κλπ). Οι εγκαταστάσεις δομημένης καλωδίωσης είναι “ανοιχτής” αρχιτεκτονικής , χρησιμοποιώντας τυποποιημένα υλικά και τοπολογία σύμφωνα με διεθνή πρότυπα για τον σχεδιασμό και την εγκατάσταση.

Για πολλά χρόνια η καλωδίωση που εξυπηρετούσε τις ανάγκες μετάδοσης δεδομένων γινόταν ξεχωριστά από αυτές της καλωδίωσης για την μεταφορά φωνής. Όμως η ενσωμάτωση συστημάτων υψηλής τεχνολογίας σε όλους τους χώρους έκανε την ανάγκη ενός τυποποιημένου τρόπου καλωδίωσης μεγαλύτερη. Έτσι με ένα σύστημα καλωδίωσης μπορούμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των παρακάτω:

Πυρασφάλεια – πυρανίχνευση

Σύστημα ασφαλείας και ελέγχου πρόσβασης
Σύστημα ελέγχου και εξοικονόμησης ενέργειας
Σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας και εξαερισμού
Μεταφορά δεδομένων (Δίκτυο Η/Υ)
Μεταφορά φωνής (Τηλέφωνο – τηλεφωνικό κέντρο)
Μεταφορά εικόνας (Ψηφιακή τηλεόραση)
Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν γίνεται σωστός σχεδιασμός και πρόβλεψη για τις καλωδιώσεις σ ένα νέο κτήριο με αποτέλεσμα να γίνεται εγκατάσταση καλωδίων σε διάφορα στάδια της κατασκευής. Αυτό εκτός του ότι αυξάνει το κόστος μας οδηγεί σε λύσεις που δεν μας εξυπηρετούν απόλυτα.

Προβλέποντας κατά την διάρκεια σχεδιασμού μίας οικοδομής το σύστημα καλωδίωσης πετυχαίνουμε οικονομία, απλοποίηση της εγκατάστασης, δυνατότητα μελλοντικών επεκτάσεων, χρήση κοινών προδιαγραφών για όλη την καλωδίωση και τον τερματικό εξοπλισμό.

Πιστοποιητικά ΔΕΗ

Η έκδοση πιστοποιητικών ηλεκτροδότησης (υπεύθυνη δήλωση αδειούχου εγκαταστάτη) γίνεται αφού προηγηθεί αυτοψία στο χώρο και ελεγχθεί η ηλεκτρική εγκατάσταση. Στην περίπτωση που υπάρχουν κακοτεχνίες και ελλείψεις, αποκαθίστανται για να προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσης του πιστοποιητικού. Η καταγραφή της ηλεκτρικής εγκατάστασης είναι απαραίτητη.

Το πιστοποιητικό περιλαμβάνει:

Την κάτοψη της ηλεκτρικής εγκατάστασης με τα φορτία και τα σημεία χειρισμού που την αποτελούν.
Ανάλυση της εγκατάστασης.
Το μονογραμμικό σχέδιο του πίνακα.
Υπογραφή και σφραγίδα του αδειούχου ηλεκτρολόγου και του σωματείου στο οποίο ανήκει.
Παραδίδεται στον πελάτη για να το καταθέσει μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά στην εταιρεία ηλεκτροδότησης Δ.Ε.Η.

Οι συνηθέστερες περιπτώσεις για την έκδοση ενός πιστοποιητικού είναι η αλλαγή ονόματος καταναλωτή – επανασύνδεση και η πρώτη ηλεκτροδότηση.

Δεν εκδίδονται πιστοποιητικά άνευ ελέγχου και δίχως να πληρούν τις απαραίτητες τεχνικές προδιαγραφές.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΑΣ

Η ηλεκτρολογία είναι μία από τις θετικές επιστήμες που έχουν μεγάλη επιρροή στην ζωή μας. Σχεδόν τα πάντα γύρω μας λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα.


Τι είναι ο ηλεκτρισμός;

• Είναι μια αόρατη δύναμη
• Είναι μια μορφή ενέργειας
• Είναι ροή ηλεκτρονίων σε έναν αγωγό
 

Τι είναι τα ηλεκτρόνια;

• Είναι τα αρνητικά φορτισμένα σωματίδια σε ένα άτομο

Τι είναι το άτομο;

• Το άτομο αποτελείται από ηλεκτρόνια, πρωτόνια και νετρόνια

Τι είναι τα πρωτόνια;

• Είναι τα θετικά φορτισμένα σωματίδια σε ένα άτομο

Τι είναι τα νετρόνια;

• Τα νετρόνια δεν έχουν φορτίο.

Οι βασικές αρχές και λειτουργίες του ηλεκτρισμού βασίζονται σε σαφώς ορισμένους νόμους της φυσικής.

Οι φυσικές ποσότητες του ηλεκτρισμού μετρώνται σε volt, amp και ohm.

Οι τύποι του ηλεκτρισμού είναι σαφείς οδηγίες που εξηγούν πώς να υπολογίσουμε αυτές τις ποσότητες, π.χ.:

ο νόμος του Ohm, ο νόμος του Watt και ο νόμος του Kirchoff, κλπ.

Η ροή των ηλεκτρονίων σε έναν αγωγό, ονομάζεται Ρεύμα.

Μετριέται σεAmp (A)

Το μέγεθος που μας ενημερώνει για την αγωγιμότητα ενός υλικού είναι η αντίσταση.

Μετριέται σεOhm (Ω)

Η δύναμη που σπρώχνει τα ηλεκτρόνια σε έναν αγωγό ονομάζεται Διαφορά Δυναμικού (Τάση).

Μετριέται σε Volt (V)

Ρεύμα

Ο ηλεκτρισμός μπορεί να μελετηθεί μόνο από τα φαινόμενα που προκαλεί (Θερμότητα, Μαγνητισμός, Χημικός και Στατικός).Αυτά φαινόμενα φυσικά, περιλαμβάνουν το έργο που χρειαζόμαστε για π.χ.:να λειτουργήσουν τα φώτα, η κόρνα, μοτέρ και άλλα εξαρτήματα. Το έργο παράγεται από το ηλεκτρικό ρεύμα, το οποίο είναι η κίνηση ενός τεράστιου αριθμού μικροσκοπικών φορτισμένων σωματιδίων που ονομάζονται ηλεκτρόνια. Έχει υπολογιστεί ότι ένα μόνο ampere ρεύματος που διαπερνά έναν αγωγό για ένα δευτερόλεπτο, αντιπροσωπεύει την κίνηση 6 τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονίων από ένα σημείο αναφοράς.

Ροή ηλεκτρονίων

Η ροή ηλεκτρονίων σε έναν αγωγό ονομάζεται όπως είδαμε “ρεύμα ηλεκτρονίων”. Μετριέται σε Amp (A).Η ροή αυτή επιτυγχάνεται όταν συνδέσουμε δύο σημεία με διαφορετική συγκέντρωση ηλεκτρονίων. Η πλευρά που έχει περισσότερα ηλεκτρόνια ονομάζεται αρνητικός πόλος. Η πλευρά που έχει λιγότερα ηλεκτρόνια (περισσότερα πρωτόνια) ονομάζεται θετικός πόλος.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι ρεύματος: AC και DC
Εναλλασσόμενο ρεύμα (AC–Alternating Current)
 

Το εναλλασσόμενο ρεύμα αλλάζει κατεύθυνση από θετικό σε αρνητικό πόλο σε κύκλους.

• Ο αριθμός των κύκλων ανά δευτερόλεπτο(συχνότητα) μετριέται σε Hertz (Hz/sec).

• Στα κτήρια χρησιμοποιούμε εναλλασσόμενο ρεύμα.

Συνεχές ρεύμα (DC –Direct Current)


Το συνεχές ρεύμα ρέει πάντοτε προς την ίδια κατεύθυνση.

•Συνεχές ρεύμα είναι το ρεύμα της μπαταρίας.
Διαφορά δυναμικού (Τάση)

Αν συνδέσουμε δύο δοχεία νερού A και B με μία σωλήνα, θα έχουμε ροή νερού από το δοχείο με την υψηλότερη στάθμη νερού στο δοχείο με την χαμηλότερη. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με τον ηλεκτρισμό. Αν συνδέσουμε με ένα καλώδιο κάτι που έχει υψηλό ηλεκτρικό δυναμικό με κάτι το οποίο έχει χαμηλότερο ηλεκτρικό δυναμικό, θα έχουμε ροή ρεύματος (ροή ηλεκτρονίων) από το αντικείμενο με το υψηλότερο προς το αντικείμενο με το χαμηλότερο ηλεκτρικό δυναμικό. Η διαφορά του ηλεκτρικού δυναμικού ονομάζεται τάση. Το υψηλότερο ηλεκτρικό δυναμικό συμβολίζεται με το + και το χαμηλότερο με το -. Συνεπώς, όπως και με το νερό, αν δεν υπάρχει ηλεκτρικό δυναμικό ή διαφορά δυναμικού, δεν υπάρχει ροή ηλεκτρικού ρεύματος. Η τάση συμβολίζεται με το γράμμα V και οι μονάδες της είναι τα volt.

Μετρώντας την Τάση

Η τάση μετριέται σε volt (V) χρησιμοποιώντας ένα βολτόμετρο.

Μονάδες:

1 Megavolt (MV) = 1,000,000 volt

1Kilovolt (KV) = 1000 volt

1millivolt (mV) = 0.001 volt

Το βολτόμετρο συνδέεται παράλληλα στο κύκλωμα. Δεν χρειάζεται να κόψουμε ή να αποσυνδέσουμε το κύκλωμα.

Πτώση τάσης

Η πτώση τάσης σε ένα οποιοδήποτε ηλεκτρικό κύκλωμα είναι αποτέλεσμα της αντίστασης των συνδεδεμένων συσκευών.

Μόνο όταν η πτώση τάσης είναι υπερβολική μας δημιουργεί πρόβλημα λόγω υπερβολικής αντίστασης.

Συνδέουμε το βολτόμετρο «γύρο» από τη συσκευή που θέλουμε να μετρήσουμε πτώση τάσης.

Με το κύκλωμα να τροφοδοτείται η πτώση τάσης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 0.5volt.

Μετρώντας το Ρεύμα

Το ηλεκτρικό ρεύμα συμβολίζεται με το γράμμα I και μετριέται σε amp(A). Η συσκευή που μετράει την ένταση του ρεύματος ονομάζεται αμπερόμετρο. Για να πραγματοποιηθεί μια μέτρηση θα πρέπει να κόψουμε το κύκλωμα και να συνδέσουμε το αμπερόμετρο. Το ρεύμα πρέπει να διαπερνά το αμπερόμετρο και είναι συνδεδεμένο στο κύκλωμα σε σειρά.

Μονάδες:

1 microamp = 0.000001A.

1 milliamp (mA) =0.001A.

1 amp (A) =1A.

Αντίσταση

Αντίσταση είναι το εμπόδιο που προβάλουν τα καλώδια ή τα εξαρτήματα ενός κυκλώματος στην ροή του ρεύματος. Η μονάδα της αντίστασης είναι το Ohm (Ω) και την μετράμε με ωμόμετρο. Μέγεθος και μήκος του αγωγού, εσωτερική αντίσταση συσκευών, θερμοκρασία, υλικό και τύπος κυκλώματος είναι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν. Η αντίσταση ενός αγωγού εξαρτάται από το μήκος του, τη διατομή του και την αγωγιμότητα του υλικού σε δεδομένη θερμοκρασία. Κάθε αγώγιμο υλικό έχει συγκεκριμένη αντίσταση ή αγωγιμότητα (rho).

Αντιστάσεις

Ελικοειδής αντιστάσεις, κατασκευασμένες από ειδικό καλώδιο, χρησιμοποιούνται σε υψηλά watt ή σαν αντιστάσεις ακριβείας.

Αντιστάσεις φιλμ άνθρακα, κεραμικοί κύλινδροι στους οποίους ένα φιλμ άνθρακα λειτουργεί ως αντίσταση και η χρήση τους είναι γενικευμένη.

Αντιστάσεις μεταλλικών οξειδίων, κεραμικοί κύλινδροι καλυμμένοι με μεταλλικά οξείδια σε ένα φιλμ κόλλας σιλικόνης. Πολύ ισχυρές αντιστάσεις.

Αντιστάσεις μεταλλικού φιλμ, σώμα καλυμμένο με ευγενές μέταλλο, πολύ ακριβείς και αξιόπιστες.

Σταθερές αντιστάσεις, δεν μπορούν να μεταβληθούν.

Μεταβλητές αντιστάσεις, συχνά αποκαλούνται ποτενσιόμετρα, συχνά είναι ελικοειδής ή αντιστάσεις φιλμ άνθρακα.

Αντιστάσεις ρύθμισης, ρυθμίζονται με ένα κατσαβίδι σε δεδομένη τιμή.

Οι αντιστάσεις διαθέτουν χρωματικούς κωδικούς για την αναγνώρισή τους.

• Η πρώτη λωρίδα ορίζει την πρώτη τιμή αντίστασης.

• Η δεύτερη λωρίδα ορίζει την δεύτερη τιμή αντίστασης.

• Η τρίτη λωρίδα ορίζει τον συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζονται οι δύο πρώτες τιμές.

• Η τέταρτη λωρίδα ορίζει την ανοχή των τιμών των αντιστάσεων.

Οι αντιστάσεις χρησιμοποιούνται στα περισσότερα κυκλώματα και συσκευές για να μειώσουν την τάση στα επιθυμητά επίπεδα.

Αγωγοί

• Οι αγωγοί επιτρέπουν την ροή ηλεκτρονίων εφόσον εφαρμοστεί η αναγκαία δύναμη. Το μέγεθος που ορίζει το πόσο αγώγιμο είναι ένα υλικό είναι η αντίσταση (αγωγιμότητα).

Αντίσταση είναι το εμπόδιο στην ροή ρεύματος.

• Καλός αγωγός είναι αυτός έχει πολύ μικρή αντίσταση στην ροή ρεύματος.

• Η προσφορά ηλεκτρονίων είναι χαρακτηριστικό των περισσοτέρων μετάλλων. Χαλκός, αλουμίνιο και σίδηρος είναι οι ποιο δημοφιλής αγωγοί.

• Χαλκός, ασήμι, ψευδάργυρος και πλατίνα συχνά χρησιμοποιούνται σαν επαφές διακοπτών.

• Τα ευγενή μέταλλα είναι οι καλύτεροι αγωγοί, αλλά είναι πολύ ακριβά.

• Κάποια αμέταλλα υλικά είναι πολύ καλοί αγωγοί. Άνθρακας σε επαφές υψηλών θερμοκρασιών.

Μονωτές

• Οι μονωτές δεν επιτρέπουν την ροή ηλεκτρονίων.

• Οι μονωτές είναι υλικά που προβάλλουν σθεναρή αντίσταση στη ροή ρεύματος διότι έχουν ελάχιστα ελεύθερα ηλεκτρόνια.

• Η απόδοσή τους ως μονωτές ποικίλει.

• Ένα καλώδιο το οποίο διαπερνάτε από ρεύμα χαμηλής τάσης μπορεί να μονωθεί αποτελεσματικά από ένα μικρού πάχους πολυμερές κάλυμμα.

ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Κύκλωμα σε σειρά

Σε ένα κύκλωμα σε σειρά το ρεύμα περνά από ένα καλώδιο (χωρίς διακλαδώσεις),η ένταση του ρεύματος (I) σε ampere (A) θα είναι η ίδια σε όλο το κύκλωμα. Η ένταση του ρεύματος παραμένει η ίδια επειδή το ρεύμα δεν μπορεί να διακλαδωθεί. Το άθροισμα των τάσεων κάθε συσκευής σε ένα κύκλωμα σε σειρά, ισούται με την τάση τροφοδοσίας του κυκλώματος. Σε περίπτωση βλάβης μιας συσκευής σε ένα κύκλωμα σε σειρά, έχει ως αποτέλεσμα την μη λειτουργία και των υπόλοιπων συσκευών, αφού δεν υπάρχει ροή ρεύματος. Όταν έχουμε αντιστάσεις συνδεδεμένες σε σειρά, τις προσθέτουμε για να υπολογίσουμε την συνολική αντίσταση.

Παράλληλο κύκλωμα

Σε ένα παράλληλο κύκλωμα οι συσκευές και η τάση τροφοδοσίας είναι παράλληλα συνδεδεμένες με την ίδια φορά. Άρα όλες οι παράλληλα συνδεδεμένες συσκευές έχουν την ίδια τάση τροφοδοσίας. Κάθε συσκευή μπορεί να ενεργοποιηθεί και απενεργοποιηθεί αυτόνομα.

Πρώτος νόμος του Kirchoff:

Το άθροισμα των ρευμάτων που διαπερνούν κάθε διακλάδωση ισούται με το συνολικό ρεύμα του κυκλώματος.

IT = I1 + I2 + I3 _ _ _ σε amp (A)

Ανοιχτό κύκλωμα (κομμένο)

Ανοιχτό κύκλωμα έχουμε όταν για οποιονδήποτε λόγω προκύψει διακοπή ροής ρεύματος, π.χ.: ανοιχτός διακόπτης, αποσυνδεδεμένο ή κομμένο καλώδιο.

Βραχυκύκλωμα

Βραχυκύκλωμα έχουμε όταν το ρεύμα βρει μία απευθείας προς τη γείωση. Λόγω μικρής ή καθόλου αντίστασης, μεγάλα ποσά ρεύματος ρέουν, προκαλώντας κάψιμο των ασφαλειών ή λιώσιμο των καλωδίων.

O νόμος του Ohm

• Ο George Simon Ohm ανακάλυψε, το 1826, μία σχέση ανάμεσα στην τάση και την αντίσταση. Η μονάδα μέτρησης της αντίστασης φέρει το όνομά του.

• Η μελέτη του έδειξε ότι η ροή ρεύματος αυξάνεται σε άμεση αναλογία με την τάση.

• Ο πρώτος νόμος του Ohm ορίζει ότι1 ohm είναι η αντίσταση ενός κυκλώματος το οποίο τροφοδοτείται με τάση 1 volt και ένταση1 ampere.

Υπολογισμοί με την χρήση του νόμου τουOhm

V = Ι x R W = Ι x V

Κλείστε Ραντεβού

Fill out this field
Fill out this field
Fill out this field
TUV CERTIFICATION TECHNIKI-EXPRESS.GR

Λοιπές Υπηρεσίες

Αποφράξεις

ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ - ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΕΙΣ_TECHNIKI-EXPRESS.GR

Απολυμάνσεις – Απεντομώσεις

ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ ΕΠΙΣΚΕΥΗ – ΒΛΑΒΗ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ TECHNIKI-EXPRESS.GR

Υδραυλικά

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΟΙΚΙΑΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ_TECHNIKI-EXPRESS.GR

Επισκευές Οικιακών Συσκευών